IMG_2855
Around, Restaurants

V iskanju pravega currya

Pozimi mrzle prste vleče na toplo, da se povrne barva zimski bledici. S soncem in fejst pikantno hrano. Potem, ko so natakarji ljubljanskih tajskih restavracij že vnaprej vedeli najino naročilo, je padla odločitev, da greva na pravi tajski curry. Od vseh  preizkušenih je zmagal ultra pikanten rdeči curry ob čakanju trajekta na Koh Lanti in Phangan Curry pri vikingih na Koh Pi pi. Priporočam še večerni žar najbolj sveže barakude, tune, skuše in rakcev na Khlong Nin plaži otoka Koh Lanta. Našli sta se tudi novi najljubši jedi iz tajske kuhinje: zelenjavna tempura z rakci in čilijevo omako, ter ocvrti rumeni rezanci s piščancem.

Najboljši stir fry pa sem si pripravila kar sama, pod budnim očesom kuharskega mojstra iz Koh Lante. Vam izdam recept z morskimi sadeži, mirne volje lahko namesto lignjev in rakcev uporabite tudi koščke piščanca. Za uživanje v pravih tajskih specialitetah, ni nujno potrebno čez mejo po eksotične sestavine, vse potrebno v spodnjem receptu se dobi v azijskih kotičkih bolje založenih supermarketov.

Praženi morski sadeži z vročo tajsko baziliko:

  • očiščeni morski sadeži: 4 lignji, 5 velikih rakcev (king prawns)
  • 2-3 vejice sveže tajske bazilike
  • 1 čebula, narezana na večje krhlje

Za omako:

  • 1 velika žlica ribje omake
  • 1 velika žlica ostrigine omake
  • 2 mali žlički sojine omake
  • 1 mala žlička sladkorja
  • ščep belega popra

Sestavine za omako zmešamo v manjši skodelici in pustimo, da se sladkor raztopi. V voku segrejemo olje in na hitro popražimo morske sadeže (2-3 minuti). Dodamo narezano čebulo in polovico bazilikinih listov ter zalijemo z omako in 3 velikimi žlicami vode. Premešamo in pražimo še kakšno minuto. Voda ne sme povreti, stir fry postrežemo z manjšo lužo omake na krožniku. Ko postrežemo, potresemo s ščepom popra in svežimi lističi bazilike.

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s