Recipes

Pizza z artičokami in rožmarinom

Za tiste dni, ko res ne veš kaj kuhat, niti kaj paše za pojest, je tu odrešilni “kaj pa če bi danes pico”. Moja idealna pica ima tanko polnozrnato testo z napihnjenim robom, veliko sira in zelenjave. Sliši se precej… zdravo. Priznanje privrženosti zdravi hrani, gre s težavo iz tipk. Skoraj kot bi zaklela, in že v obrambi, da bi me križali za eno izmed vegansko-presno-vegetarijanskih fundamentalistov. Brez skrbi, nobenih ekstremov, v dokaz pa recept za ultimativni junk food – pizza.

Sestavine za testo:

  • 3oog polnozrnate pirine moke
  • 1 zavojček suhega kvasa
  • 150ml tople vode
  • 2 veliki žlici olivnega olja
  • 1 čajna žlička soli

Nadev:

  • 8 velikih žlic pasiranega paradižnika
  • vložene artičoke (lahko v olju ali kisu)
  • vejica rožmarina
  • 40g sira trapist
  • 3-4 male kroglice mozzarelle

Testo:

Skledo s toplo vodo stresemo kvas in počakamo nekaj minut, da se aktivira. Primešamo ostale sestavine in pregnetemo v voljno testo. Skledo pokrijemo z vlažno krpo in na toplem pustimo vzhajati 30-45min. Testo še enkrat pregnetemo in začnemo z oblikovanjem. Lahko oblikujemo več malih pic namesto ene velike, tako da testo razdelimo na 3-4 dele in iz vsakega oblikujemo krog s tanjšo sredico.

Testo premažemo s paradižnikom, potresemo s polovico nasekljanega rožmarina, in polovico nasekljanih artičok. Sledi plast naribanega sira in polovičke mozzarelic. Na vrhu sira potresemo preostale artičoke in rožmarin. Pečemo 15-20 minut pri 220°C.

Advertisements
Standard

One thought on “Pizza z artičokami in rožmarinom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s