Recipes

Čisto zares

Spomladansko sveže tukajle poganja nov blog, namenjen kulinaričnim dogodivščinam v moji miniaturni kuhinji in po svetu. Kot se spodobi za začetek je prvi recept za juho – iz korenin peteršilja, zapečenih v pečici, da se poudari blag okus peteršilja in sladkobo korenin. Čistilne sposobnosti peteršilja dopolni še žlička sveže nabranega čemaža v olju.

Čemaževo olje

Šop čemaža operemo, nasekljamo, prelijemo z olivnim oljem in stremo v terilniku, ali pa si pomagamo z mešalnikom, da dobimo drobno mlete liste. V dobro zaprtem kozarcu, hranimo v hladilniku.

Juha iz zapečenih korenin peteršilja

Za dve osebi 8-9 velikih korenin peteršilja operemo in skrtačimo pod vodo. Pečico ogrejemo na 180ºC, korenine narežemo na tanjše kose, dodamo prerezano čebulo in dva strta česna. V pekaču prelijemo z olivnim oljem in dobro premešamo. Pečemo 45 minut, medtem pripravimo pribl. 3/4 litra zelenjavne jušne osnove: 2 velike jušne žlice narezanega gomolja zelene, ščepca belega popra in soli. Ko zelenjavna osnova nekaj časa vre, ji dodamo pečene korenine peteršilja s česnom in čebulo. Pustimo, da vre par minut, da se okusi premešajo in korenine še dodatno zmehčajo. Juho v mešalniku ali s paličnim mešalnikov temeljito spasiramo v gladko juho. Preden postrežemo, okrasimo s čemaževim oljem.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s